Besplatni vodič za početnike i one naprednije!

Instalacija WordPress-a

Postoje dva načina za instalaciju WordPress-a – automatski i ručni. U ovom primjeru ćemo naravno objasniti automatski jer je jednostavniji i brži. Za početak se trebamo spojiti na Cpanel, koji smo dobili od hosting kompanije. Nakon što smo se spojili na hosting paket potrebno je otvoriti Softaculous koji se nalazi pod kategorijom Software/Services kao što je prikazano na slici.

Cpanel instalacija WordPress-a

 

Nakon toga treba izabrati koji CMS sustav zelimo instalirati, u ovom slučaju WordPress. Te je sada potrebno postaviti osnovne postavke vezano uz samo instalaciju. Krenimo redom, prvo je potrebno odabrati domenu na koju želimo instalirati našu stranicu, kao i prefix koji se nalazi ispred domene (protocol), u našem slučaju kakonapravitiwebstranicu.com. Nakon toga je potrebno odabrati u koji direktorij želimo instalirati WordPress, ukoliko želimo instalirati u glavnom direktoriju ovo polje ostavljamo prazno. Ukoliko želimo instalirati WP na određeni direktorij kao naprimjer kakonapravitiwebstranicu.com/test potrebno je u ovo polje upisati test.

Što se tiče imena baze podataka (database name) kao i prefixa u tablici (table prefix) ne trebamo ništa dirati, već ostaviti kako je.

Sada dolazimo na zanimljiviji dio, a to je upisivanje naslova Vaše web stranice kao i samog opisa (description). Polje enable mutlisite ostavimo prazno, tj. bez kvačice, a naknadno ćemo objasniti o čemu se radi. Korisničko ime kao i zaporku određujemo sami, a potrebno je i navesti vašu e-mail adresu koju koristite.

Jezik izaberite po želji hrvatski, engleski ili neki drugi.

Instalacija wordpressa

 

Nakon što smo sve ispravno ispunili, potrebno je stisnuti tipku install i instalacija WP-a je gotovoa za par trenutaka. Vašoj stranici možete pristupiti direktno na direktorji koji ste odabrali.

 

S ovim je završena instalacija WordPress-a, te možemo krenuti na četvrti, ujedno i zadnji korak – uređivanje sadržaja!

Tko sam ja?

Bavimo se web dizajnom 13 godina, te sam odlučio od 2012. godine podijeliti stečena znaja u svrhu edukacije budućih naraštaja. Ovaj vodič sam napisao za sve, za bloggere ali i za poduzetnike koji žele racionalno iskoristiti svoj novac. Tako je ovaj vodič pomogao u izradi preko 700 stranica, za sada. Zašto ne bi i ti bio dio ove grupe?

Stranica mjeseca

bubLED - LED rasvjeta

Svaki mjesec objavljujemo stranice koje su napravljene po ovom besplatnom vodiču!

Provjerite akcijske cijene LED rasvjete :)

Stranica Dežurnog Vulkanizera!

Dežurni vulkanizer

Odlična web stranica napravljena koristeći ovaj priručnik.

Provjerite o čemu se radi :)