Besplatni vodič za početnike i one naprednije!

SEO

Kako biti prvi na Google-u? Što je to SEO optimizacija?

Da bi svaka stranica imala svoj smisao mora biti posjećena od strane internet korisnika. Jedan od najčešćih načina prikupljanja posjetitelja je preko najpoznatije web tražilice google.hr. A sama riječ SEO – Search Engine Optimization nam govori da stranicu trebamo podesiti da nas web tražilice što bolje rangiraju za ključne riječi koje mi odaberemo. U daljnjem tekstu pisat ćemo samo o SEO optimizaciji za google.hr jer zauzima preko 90% tržišta, a iskustvo pokazuje da dobro podešena stranica za google.hr ima odlučne rezultate na drugim svjetskim tražilicama kao što su yahoo.com i bing.com.

Bitno je napomenuti da ne postoji način niti dokazana metoda s kojom ćete stići direktno na prvo mjesto za svaku ključnu riječ. No, ne brinite se jer postoje dobre smjernice s kojima ćete zasigurno napredovati na Google tražilici.

SEO optimizacija

OnPage SEO optimizacija (što učiniti na samoj stranici):

Da bi vaš tekst bio primamljiv Google-u potrebno ga je kvalitetno napisati. Ne treba nam zvučati čudno, ali Google ulaže jako puno u razvoj algoritma za svoju tražilicu. Razlog tome je taj što Google  želi da među prvim rezultatima bude ono što korisnik zaista i traži.

Iz tog razloga napisali smo kratke savjete što možete učiniti na vlastitoj stranici.

1.Sadržaj mora biti originalan

Jedna od čestih pogrešaka je da vlasnici web stranica, u nedostatku vremena, kopiraju sadržaj sa tuđih stranica. To je nešto što Google vrlo rado kažnjava i takvu stranicu izbacuje sa liste rezultata. Bolje je imati kratak a originalan tekst, nego dug i kopiran. Ovo je osnovno pravilo na kojem se zasniva SEO optimizacija.

2. Odredite ključne riječi (KW – KeyWords)

Ako radite stranicu za svoju djelatnost i smješteni ste u određenom gradu, onda bi bilo logično da nam djelatnost i grad bude glavna ključna riječ. Pokazat ću vam to na dva slučaja: Postolar u Zadru i Postolar u Zagrebu.  Ključne riječ za obe ove stranice moraju biti  isti:

  • Postolar
  • Postolar Zadar tj. Postolar Zagreb
  • popravak cipela
  • promjena peta
  • itd…

Ono što vam želim pokazati je to da se obavezno morate posvetiti i ključnoj riječi bez grada u kojoj obavljate svoju djelatnost. Razlog tome je taj što Google preko vaše IP adrese određuje u kojem gradu živite i prema tome će posložiti listu rezultata. U konkretnom slučaju po vlastitom iskustvu prva ključna riječ donijeti će vam 50% posjeta, dok će ostale ključne riječi donijeti drugih 50%. Po druge ključne riječi potrebno je uvrstiti konkretnije usluge koje pružate kao na primjer – popravak cipela, promjena peta itd.

Treba naglasiti da ukoliko imate stranicu o vašim apartmanima na moru onda ćete morati loviti ključnu riječ “apartman + grad” jer sama ključna riječ “apartman” vam neće donijeti ništa.

Postoje mišljenja da izbor domene nema veliki utjecaj na Google, no moja testiranja su pokazala suprotno. U svakom slučaju trebate dobro razmisliti o izboru naziva domene.

Potrebno je naglasiti da se .hr domene dijele na naplatne i besplatne. Besplatnu .hr domenu ćete dobiti ako žalite zakupiti domenu koja sadrži naziv vaše firme. Firma Tvrtka će moći besplatno zakupiti domenu Tvrtka.hr, dok bi recimo domenu postolar-zadar.hr bi trebala platiti. Cijena naplatnih .hr domena se kreće od 500-600kn godišnje, ovisno o registru. Osim .hr domena, možete zakupiti i jeftinije .com, .com.hr, .net, .info i ostale po cijenama od 40 do 80 kn.

3. Istaknite naslov

Izbor naslova je također vrlo bitan i Google ga smatra jednim od važnijih čimbenika za opis stranice. Alogritam za pretraživanje će provjeriti naslov vaše stranice i nakon toga će provjeriti sam tekst vaše stranice i dati procjenu. Ukoliko se procjena pokaže pozitivna velike su vam šanse da imate dobre rezultate. Iz tog razloga pažljivo birajte naziv vaše web stranice kao i naziv svake pojedinačne stranice unutar vaše web stranice.

4. Dodajte slike

Možda će zvučati čudno, no Google-ov algoritam gleda i sam izgled vaše stranice, ukoliko imate sam tekst bez slika i stranica izgleda vizualno loše to će rezultirati s gubitkom bodova u vašem napretku prema prvom mjestu na Google tražilici.

Za sam kraj preporučam vam da se prijavite na servis Google Analytics kako bi pratili posjetu na vašoj web stranici. Na slici možete pogledati primjer iz jedne stranice koja je napravljena po ovim uputstvima i dnevno broji 200-300 posjeta. Što je odličan rezultat jer se radi o uslužnoj djelatnosti, te je svaki posjetitelj mogući budući korisnik usluga koje se pružaju.

Google analyticsSretno!

Tko sam ja?

Bavimo se web dizajnom 13 godina, te sam odlučio od 2012. godine podijeliti stečena znaja u svrhu edukacije budućih naraštaja. Ovaj vodič sam napisao za sve, za bloggere ali i za poduzetnike koji žele racionalno iskoristiti svoj novac. Tako je ovaj vodič pomogao u izradi preko 700 stranica, za sada. Zašto ne bi i ti bio dio ove grupe?

Stranica mjeseca

bubLED - LED rasvjeta

Svaki mjesec objavljujemo stranice koje su napravljene po ovom besplatnom vodiču!

Provjerite akcijske cijene LED rasvjete :)

Stranica Dežurnog Vulkanizera!

Dežurni vulkanizer

Odlična web stranica napravljena koristeći ovaj priručnik.

Provjerite o čemu se radi :)