Besplatni vodič za početnike i one naprednije!

Uređivanje sadržaja

Stigli smo i do zadnjeg, vremenski najzahtjevnijeg ali i najzanimljivijeg dijela, do uređivanja samog sadržaja naše web stranice! Nakon što smo pristupili našoj web stranici nakon instalacije, dočekat će nas ovakav prizor.

Wordpress pocetna

Svi moramo priznat da ovaj prizor ne izgleda impresivno, ali ne brinite se za svega par minuta ova stranica će zablistati! Zbog toga krenimo brzo s daljnjim radom i pristupimo korisničkom sučelju za uređivanje wordpress sadržaja. Adresu za pristup ste dobili na vašu e-mail adresu, a trebala bi izgledati ovako vasadomena.com/wp-admin/, pristupom toj stranici potrebno je upisati korisničko ime i lozinku.

wordpress administracija

 

Korisničko sučelje je vrlo jednostavno, i u pravilu nas samo navodi na daljnji rad. Sa lijeve strane imamo glavni izbornik preko kojeg dolazimo do svih potrebnih funkcija za uređenje naše stranice.

Izbor teme

Za početak izaberimo jedan malo zanimljivi izgled nove web stranice, postavka teme(template) je vrlo jednostavna, a izgled stranice će se značajno promijeniti. Da bi promjenili izgled sa lijeve strane odaberimo Izgled -> Teme, te izaberimo jednu od ponuđenih tema.

Izbor wordpress teme

Kako dodati novu, ljepšu temu?

Ukoliko nam se ponuđena tema ne sviđa uvijek možemo potražiti da li postoji neka druga, ljepša i bolja. WordPress trenutno ima preko 1500 različitih tema, te sam siguran da će vam se jedna od tih svidjeti. Da bi pristupili tim temama potrebno je na prethodnoj slici stisnuti gumb Dodaj novu koji se nalazi na samom vrhu stranice. U ponuđeni prostor za pretraživanje upišemo ključnu riječ(na engleskom jeziku) koja bi opisala novu temu te nakon pretraživanja stisnemo instaliraj kao što je prikazano na slici.

wordpress_izbor_nove_teme

Bitno je napomenuti da promjena tema neće pobrisati sadržaj web stranice, iz tog razloga teme možemo mijenjati kako i kada god želimo.

Kako dodati sadržaj na stranicu?

Sada kada smo promijenili temu možemo postaviti prvu obavijest na našu stranicu.

Dodavanje nove stranice

Ukoliko želite unutar vaše web stranice imati stranicu sa  popisom usluga ili kontakt podacima zajedno sa kartom. Onda morate napraviti sljedeće:

1. Na lijevoj stranci izbornika stisnite Stranice pa onda Dodaj novu.

2. Kada to napravite, pojavit će se bijeli ekran za pisanje izgledom vrlo sličan Microsoft Word-u. Ovdje možete dodavati tekst i slike kako želite, po svom izboru. Nemojte zaboraviti spremiti nakon što ste završili.

Dodavanje stranice u izbornik

Ukoliko želite da se nova stranica nalazi unutar navigacijskog izbornika, napravite sljedeće:

1. Na lijevoj stranici izbornika stisnite Izgled, pa Izbornici

2.  Pronađite stranicu koju ste kreirali i dodajte ju na listu tako što stavite kvačicu pored nje i stisnete Snimi izbornik.

Postavljanje Objava (Blog)

Ukoliko radite blog stranicu, onda ćete se najčešće koristiti Objavama. oTo ćemo učiniti tako da preko glavnog izbornika odemo na Objave. Tu ćemo primijetiti da postoji objava koju mi nismo napisali, to je automatska objava koja dolazi sa instalacijom WP-a. Tu objavu možemo pobrisati i kreiratu novu.

objava wordpress

Sve što trebamo je upisati tekst te po potrebi dodati sliku preko opcije Dodaj medijski zapis. Nakon što smo upisali tekst potrebno je objaviti ovu objavu pritiskom na Objavi s desne strane.

Čestitamo – spremni ste za rad!

Ukoliko ste pratili ovaj vodič, sada bi ste trebali imati funkcionalnu web stranicu, nije toliko loše, zar ne?

Nadam se da sam Vam ovime olakšao samu izradu web stranicu, a i uštedio novce.

Također ako želite dovesti što veći broj posjetitelja proučite članak o Optimizaciji stranice za tražilice (SEO), a ako imate neka pitanja slobodno ih postavite ovdje.

Naposljetku

Ukoliko vam se sviđa ovaj vodič, pozivam vas da podijelite ovu web stranicu putem navedenih društvenih mreža:

Tko sam ja?

Bavimo se web dizajnom 13 godina, te sam odlučio od 2012. godine podijeliti stečena znaja u svrhu edukacije budućih naraštaja. Ovaj vodič sam napisao za sve, za bloggere ali i za poduzetnike koji žele racionalno iskoristiti svoj novac. Tako je ovaj vodič pomogao u izradi preko 700 stranica, za sada. Zašto ne bi i ti bio dio ove grupe?

Stranica mjeseca

bubLED - LED rasvjeta

Svaki mjesec objavljujemo stranice koje su napravljene po ovom besplatnom vodiču!

Provjerite akcijske cijene LED rasvjete :)

Stranica Dežurnog Vulkanizera!

Dežurni vulkanizer

Odlična web stranica napravljena koristeći ovaj priručnik.

Provjerite o čemu se radi :)