Besplatni vodič za početnike i one naprednije!

Naziv web stranice

Naziv web stranice i izbor web hostinga

Da bi ste pokrenuli web stranicu, potreban vam je naziv web stranice, tj. domene i web hosting. Sam naziv stranice je najbolje odabrati prilikom kupovine samog hostinga koji nam je neophodan. Preporučljivo je u izboru imena same domene navesti vašu djelatnost – postolar, slikar, apartmani-krk, villa-maria i tako dalje. U svakom slučaju dobro razmislite o samom imenu, jer po nazivu domene će vas zapamtiti velik broj ljudi. Preporučam za ovaj korak odvojiti najviše vremena, jer ćemo sav idući trud usmjeravati prema nazivu domene koju sada odaberemo.

Također dobro izabrani naziv internet domene će imati pozitivan rezultat i na optimizaciju vaše stranice za tražilice (SEO) o čemu možete detaljnije pročitati ovdje.

web domena

Izbor hostinga zna biti vrlo težak, pa bih vam htio pomoći i u tom pogledu. Mnoge hosting kompanije će vam obećavati brda i doline a na kraju ćete ostati razočarani. Hosting si možemo predočiti kao jedan “kompjuter” koji je stalno upaljen i šalje podatke svim korisnicima koji dođu na vašu web stranicu. Taj hosting treba zakupiti, kao i domenu tj. sam naziv vaše web stranice. Hosting se zakuplje na 1 godinu ili vše.

Preporuka hostinga za posjete unutar Hrvatske i regije

Najbolja iskustva sam imao sa studio4web hosting tvrtkom kada je u pitanju brzina i stabilnost za posjetu iz Hrvatske i regije. Podrška je na hrvatskom jeziku, te je jako stručna i brza. Preporučeni hosting paket za stranicu je Mars SSD koji ima optimalne karakteristike i besplatnu domenu. A ukoliko prilikom kupnje iskoristite kupon:

hocupopust

Cijena hostinga će biti 340 kn umjesto 400 kn godišnje, tj. ostvarit ćete popust u iznosu od 15% na sve usluge. S obzirom koju uslugu dobivate (4GB prostora, besplatna domena, 10 addon domena, SSD disk…) cijena je odlična. Stranica na kojoj se trenutno nalazite, je smještena na Studio4web hosting, te se i sami možete uvjeriti u brzinu i stablinost.

Adresa: www.studio4web.com

Studio4web, web hosting, registracija domena

Hosting za posjete izvan Hrvatske i regije

Hosting se zakuplje na godinu dana ili više, i trenutno je Bluehost odličan izbor kada biramo hosting kompaniju. Bluehost web hosting je osnovan 2002. godine, i slovi kao vrlo stabilan, brz i jako povoljan hosting. Također je bitno naglasiti da Vam je podrška dostupna svakim danom od 0-24 sata. Iz iskustva mogu reci da je to vrlo stabilan, brz i jako povoljan hosting – BEST BUY. Osobno Bluehost koristim za projekte u kojima imam posjetu izvan Hrvatske, jer se stranica učita nevjerojatno brzo – unutar 3 sekunde.

Cijena hostinga se kreće od 3.5$ mjesečno, tj. od 270kn godišnje ukoliko platite za 3 godine unaprijed. Ukoliko platite za 1 godinu, cijena će biti 5,23$ mjesečno, tj. 63$ ili oko 420kn , što je jako jeftino s obzirom na pogodnosti koje dobivate kod Bluehosta.

Kod hosting kompanije Bluehost također možemo kupiti i potrebnu domenu, tj. naziv same stranice. Domena se zakupljuje na minimalno godinu dana, i prije kupnje potrebno je provjeriti da li je domena slobodna. To sve možete obaviti na samoj stranici prilikom kupovine.

Jedini potencijalni problem kod Bluehosta je popunjavanje forme koja je na engleskom jeziku, no vjerujem da u današnje vrijeme uz upotrebnu raznih online prevoditelja to nije problem (preporučam google translate). Vjerujte mi da ukoliko izaberete kvalitetan hosting kao što je Bluehost, sve vaše probleme riješiti ćete vrlo brzo i jednostavno. Adresa: Bluehost

Ovo je jedini trošak koji ćete imati prilikom izrade stranice!

Nakon kupovine hostinga i domene možemo nastaviti s trećim korakom – instalacija WordPress-a.

Tko sam ja?

Bavimo se web dizajnom 13 godina, te sam odlučio od 2012. godine podijeliti stečena znaja u svrhu edukacije budućih naraštaja. Ovaj vodič sam napisao za sve, za bloggere ali i za poduzetnike koji žele racionalno iskoristiti svoj novac. Tako je ovaj vodič pomogao u izradi preko 700 stranica, za sada. Zašto ne bi i ti bio dio ove grupe?

Stranica mjeseca

bubLED - LED rasvjeta

Svaki mjesec objavljujemo stranice koje su napravljene po ovom besplatnom vodiču!

Provjerite akcijske cijene LED rasvjete :)

Stranica Dežurnog Vulkanizera!

Dežurni vulkanizer

Odlična web stranica napravljena koristeći ovaj priručnik.

Provjerite o čemu se radi :)