Što su Google Core Web Vitals i kako utječu na SEO?

Kako Google Core Web Vitals redefinira SEO? Otkrijte ključ uspjeha u 2023!

Uvod u Google Core Web Vitals

Google Core Web Vitals su set specifičnih faktora koje Google smatra bitnima za sveukupno korisničko iskustvo na web stranicama. Sastavljaju se od tri glavna aspekta: brzina učitavanja, interaktivnost i vizualna stabilnost sadržaja. Kroz poboljšanje ovih faktora, webmasteri mogu značajno unaprijediti rangiranje svojih stranica na Google tražilici. Razmotrimo svaki od ovih ključnih elemenata detaljnije.

Largest Contentful Paint (LCP)

LCP mjeri vremenski period potreban da se najveći sadržaj na vidljivom dijelu stranice (viewport) učita. Ovo uobičajeno uključuje velike slike ili blokove teksta. Idealno vrijeme za LCP je manje od 2.5 sekundi. Premašena vremena mogu negativno utjecati na korisničko iskustvo i time i na SEO.

First Input Delay (FID)

FID mjeri vremenski odziv web stranice kad korisnik prvi put interaktira s njom. Na primjer, kad klikne link ili dugme. Dobro korisničko iskustvo podrazumijeva FID manji od 100 milisekundi. Što je vrijeme odziva brže, to je korisničko iskustvo zadovoljavajuće, što indirektno doprinosi boljem SEO rangiranju.

Cumulative Layout Shift (CLS)

CLS mjeri koliko često se elementi na stranici pomiču tijekom vremena dok se stranica učitava. Takvi pomaci mogu zbuniti korisnike i dovesti do slučajnih klikova. Manja vrijednost CLS-a, koja bi trebala biti manja od 0.1, ukazuje na bolju vizualnu stabilnost i također pridonosi poboljšanju SEO pozicije.

Kako optimizirati Web Vitals za SEO?

Optimizacija Core Web Vitals zahtijeva tehničke prilagodbe. Web developeri bi trebali koristiti moderne tehnike kompresije slika, uklanjati nepotrebne JavaScript i CSS, koristiti caching strategije, te raditi na poboljšanju server response vremena. Također, važno je testirati stranicu s alatima kao što su Google PageSpeed Insights, Lighthouse i Chrome User Experience Report kako biste dobili uvid u trenutne performanse i prepoznali područja za poboljšanje.

Zaključak

Google Core Web Vitals postali su ključni dio SEO strategije. Optimizacija ovih faktora može značajno povećati šanse web stranica za postizanje boljeg rangiranja na Google tražilici. Kvalitetan UX postaje ne samo želja, već i neophodnost za svakoga tko želi ostati relevantan u digitalnom dobu. Stoga, započnimo s optimizacijom i osigurajmo našim korisnicima najbolje moguće iskustvo na internetu!

Komentiraj