SEO optimizacija – Kako napraviti?

Što je SEO optimizacija?

Da bi svaka stranica imala svoj smisao mora biti posjećena od strane internet korisnika. Jedan od najčešćih načina prikupljanja posjetitelja je preko najpoznatije web tražilice google.hr. A sama riječ SEO – Search Engine Optimization nam govori da stranicu trebamo podesiti da nas web tražilice što bolje rangiraju za ključne riječi koje mi odaberemo. U daljnjem tekstu pisat ćemo samo o SEO optimizaciji za google.hr jer zauzima preko 90% tržišta, a iskustvo pokazuje da dobro podešena stranica za google.hr ima odlične rezultate na drugim svjetskim tražilicama kao što su yahoo.com i bing.com. SEO je objašnjen i na wikipediji, gdje je i ovaj članak citiran kao releventan.

Kako napraviti SEO optimizaciju?

Kako biti prvi na Google?

Bitno je napomenuti da ne postoji način niti dokazana metoda s kojom ćete stići direktno na prvo mjesto za svaku ključnu riječ. No, ne brinite se jer postoje dobre smjernice, tzv. SEO postavke, s kojima ćete zasigurno napredovati na Google tražilici. Svaki SEO početnik može učiniti veliki napredak, ali nažalost i veliku štetu, ukoliko se ne drži određenih smjernica. U ovom kratko tekstu, opisat ću kako se radi SEO optimizacija, ne bi li vam približio taj magični pojam SEO. U daljnjem tekstu pročitajte o SEO optimizaciji za početnike, te one malo naprednije.

SEO optimizacija

OnPage SEO optimizacija (što učiniti na samoj stranici):

Da bi vaš tekst bio primamljiv Google-u potrebno ga je kvalitetno napisati. Ne treba nam zvučati čudno, ali Google ulaže jako puno u razvoj algoritma za svoju tražilicu. Razlog tome je taj što Google  želi da među prvim rezultatima bude ono što korisnik zaista i traži.

Iz tog razloga napisao sam kratak SEO vodič (tutorial) sa savjetima što možete učiniti na vlastitoj stranici. Pa krenimo redom!

1. Sadržaj (tekst) mora biti originalan

Jedna od čestih pogrešaka je da vlasnici web stranica, u nedostatku vremena, kopiraju sadržaj sa tuđih stranica. To je nešto što Google vrlo rado kažnjava i takvu stranicu izbacuje sa liste rezultata. Bolje je imati kratak a originalan tekst, nego dug i kopiran. Ovo je osnovno pravilo na kojem se zasniva SEO optimizacija teksta.

2. Odredite ključne riječi (KW – KeyWords)

Ako radite stranicu za svoju djelatnost i smješteni ste u određenom gradu, onda bi bilo logično da nam djelatnost i grad bude glavna ključna riječ. Pokazat ću vam to na dva slučaja: Postolar u Zadru i Postolar u Zagrebu.  Ključne riječ za obe ove stranice moraju biti  isti:

  • Postolar
  • Postolar Zadar tj. Postolar Zagreb
  • popravak cipela
  • promjena peta
  • itd…

Ono što vam želim pokazati je to da se obavezno morate posvetiti i ključnoj riječi bez grada u kojoj obavljate svoju djelatnost. Razlog tome je taj što Google preko vaše IP adrese određuje u kojem gradu živite i prema tome će posložiti listu rezultata. U konkretnom slučaju, po vlastitom iskustvu, prva ključna riječ donijeti će vam 50% posjeta, dok će ostale ključne riječi donijeti drugih 50%. Po druge ključne riječi potrebno je uvrstiti konkretnije usluge koje pružate kao na primjer – popravak cipela, promjena peta itd.

SEO za Hrvatsku i ostale zemlje je u pravilu isti, nema značajnih razlika. Te se sva ova pravila i SEO postavke mogu koristiti i za stranice na ostalim jezicima.

Treba naglasiti da ukoliko imate stranicu o vašim apartmanima na moru onda ćete morati loviti ključnu riječ “apartman + grad” jer sama ključna riječ “apartman” vam neće donijeti ništa.

Postoje mišljenja da izbor domene nema veliki utjecaj na Google, no moja testiranja su pokazala suprotno. Sam naziv domene uvelike utječe na SEO! U svakom slučaju trebate dobro razmisliti o izboru naziva domene.

Carnet web stranica

Potrebno je naglasiti da se .hr domene dijele na naplatne i besplatne. Besplatnu .hr domenu ćete dobiti ako žalite zakupiti domenu koja sadrži naziv vaše firme. Firma Tvrtka će moći besplatno zakupiti domenu Tvrtka.hr, dok bi recimo domenu postolar-zadar.hr bi trebala platiti. Cijena naplatnih .hr domena se kreće od 500-600kn godišnje, ovisno o registru – više info. Osim .hr domena, možete zakupiti i jeftinije .com, .com.hr, .net, .info i ostale po cijenama od 40 do 80 kn.

U pogledu SEO optimizacije, sve extenzije podjednako dobro rangiraju (.hr, .com, com.hr, .net, .info…). Trenutno su napoželjnije .hr i .com domene, a onda .com.hr, .net, .info i  ostale.

3. Istaknite naslov

Izbor naslova je također vrlo bitan i Google ga smatra jednim od važnijih čimbenika za opis stranice. Alogritam za pretraživanje će provjeriti naslov vaše stranice i nakon toga će provjeriti sam tekst vaše stranice i dati procjenu. Ukoliko se procjena pokaže pozitivna velike su vam šanse da imate dobre rezultate. To i je bit “SEO marketinga”, u optimiranju vaše stranice kako bi je Google volio. Iz tog razloga pažljivo birajte naziv vaše web stranice kao i naziv svake pojedinačne stranice unutar vaše web stranice.

4. Dodajte slike

Možda će zvučati čudno, no Google-ov algoritam gleda i sam izgled vaše stranice, ukoliko imate sam tekst bez slika i stranica izgleda vizualno loše to će rezultirati s gubitkom bodova u vašem napretku prema prvom mjestu na Google tražilici.

Prilikom dodavanja slika, pripazite na naziv samih datoteka. Preimenujte slikovne datoteke, nemojte ostavljati generičke nazive kao npr. DSC201483.JPG.

Za sam kraj preporučam vam da se prijavite na servis Google Analytics kako bi pratili posjetu na vašoj web stranici i pratiti SEO učinak. Na slici možete pogledati primjer iz jedne stranice koja je napravljena po ovim uputstvima i dnevno broji 200-300 posjeta. Što je odličan rezultat jer se radi o uslužnoj djelatnosti, te je svaki posjetitelj mogući budući korisnik usluga koje se pružaju.

Google analytics

Off-Page SEO optimizacija – podizanje autoriteta stranice

Off-Page SEO otpimizacija odnosi se na tehnike optimizacije koje se pojavljuju izvan vaše web stranice. Ove tehnike mogu poboljšati vidljivost vaše web stranice i rangiranje u tražilicama. Evo nekoliko savjeta za SEO optimizaciju izvan stranice:

1. Izgradnja visokokvalitetnih linkova prema svojoj web stranici. Povratne veze (backlinkovi) su veze s drugih web stranica koje upućuju na vašu web stranicu. Što više povratnih veza visoke kvalitete imate, to će vaša web stranica biti bolje rangirana na stranicama s rezultatima tražilice (SERP).

2. Sudjelujte u internetskim zajednicama i forumima koji se odnose na vašu nišu. To će vam pomoći da izgradite odnose s drugim stručnjacima u industriji i povećate vidljivost svoje web stranice. Slobodno promovirajte svoju stranicu, te ju na taj način učinite vidljivom.

3. Stvorite visokokvalitetni sadržaj na koji će se druge web stranice htjeti povezati. Što je vaš sadržaj vrjedniji i relevantniji, vjerojatnije je da će druge web stranice povezivati na njega.

4. Koristite društvene medije za promociju svoje web stranice i sadržaja. Podijelite poveznice na svoju web stranicu na svojim profilima na društvenim mrežama i potaknite druge da također podijele vaš sadržaj.

5. Upotrijebite lokalne SEO tehnike kako biste povećali vidljivost svoje web stranice za lokalne pojmove pretraživanja. To uključuje polaganje prava na vašu tvrtku u mrežnim imenicima kao što su Google My Business i Bing Places, kao i uvrštavanje vaše tvrtke u mrežne imenike specifične za vašu djelatnost.

6. Optimizirajte naslovne oznake svoje web stranice, meta opise i označavanje sheme kako biste ih učinili privlačnijim tražilicama i korisnicima.

7. Pratite povratne veze svoje web stranice i uklonite sve veze koje potječu s web stranica niske kvalitete ili spama.

8. na kraju, budite u tijeku s novostima iz industrije, trendovima i ažuriranjima promjena algoritama kako biste bili sigurni da uvijek slijedite najbolje prakse.

Slijedeći ove savjete, možete poboljšati SEO svoje web stranice i povećati njezinu vidljivost i rangiranje u tražilicama.

Imajte na umu da je Off-Page SEO stalan proces i trebat će vremena da se vide rezultati. Međutim, dosljednom implementacijom ovih strategija moći ćete s vremenom poboljšati vidljivost svoje web stranice i rangiranje u tražilicama.

PS. prije samog kraja, preporučam da poslušate i pogledate par savjeta kolege Brian Deana koji se bavi SEO optimizacijom.

Ovo je kratka SEO optimizacija za početnike, ukoliko imate pitanja slobodno mi se javite.

SEO optimizacija

  • Imate stranicu, ali nemate posjete?
  • Želite biti na prvoj stranici na Google tražilici ili možda na TOP 3 pozicije ?
  • Potrebna vam je SEO optimizacija, ali ne znate kome se obratiti?

SEO optimizacija je proces s kojim želimo povećati autoritet web stranice te na taj način doći na prvu stranicu na Google tražilici – SEO wiki. Za razliku od plaćenih oglasa – Google AdSense s SEO optimizacijom dobiti ćete organske posjetitelje koji nećete morati plaćati po kliku.

Kome je potrebna SEO Optimizacija?

SEO optimizacija ja namijenjena za sve vrste stranica, bez obzira da li se radi klasičnom blogu ili o stranici tvrtke koja je vezana za poslovnu djelatnost. No, treba naglasiti da su poslovni korisnici najzainteresiranijiji za SEO. Internet stranica bez velikog broja posjetitelja ne vrijedi puno, te se to nameće kao glavni razlog izbora SEO optimizacije kao glavnog marketinškoga alata. SEO optimizacija je posao koji vrijedi napraviti.

SEO optimizacija tečaj?

Prepustiti posao stručnjacima ili učiti od stručnjaka, koji su:
– specijalizirani samo za SEO
– prate zbivanja vezana uz SEO tematiku
– uspjeh temelje na vlastitim istraživanjima
– dugogodišnje iskustvo u programiranju i izradi web stranica u svrhu kvalitetne optmizicaije

Osnove SEO optimizacije

Za početak je potrebno objasniti kako radi najpoznatija tražilica, tj. Google-ov algoritam te zašto treba biti oprezan. Google želi učiniti svoj algoritam što “pametnijim” te na temelju preko 200 faktora rangirati web stranice za određenu ključnu riječ. Svi ti faktori imaju pozitivan ili negativan utjecaj na poziciju vaše stranice.

Google-ova glavna teza u algoritmu je: Više je manje, tj. ukoliko je neka stranica neprirodno optimizirana algoritam će ju postaviti na 50 stranicu u rezultatima. Zašto se to dogodi? Ukoliko imate loše optimizirane tekstove i slike unutar stranice, u kojima se previše puta ponavlja ista ključna riječ, te ukoliko imate puno loših linkova koji upućuju na vašu stranicu. Sve to je razlog da će Google proglasiti vašu stranicu kao nevjerodostojnu. Postoje razne SEO postavke, a više o njima ćemo u daljnjem tekstu.

SEO optimizacija cijena

Cijena SEO optimizacije uvelike ovisi vrsti, tematici i konkurenciji vaše stranice.

Google vs Bing vs Yahoo vs ostali?

Na spomen internet tražilice 95% osoba u Hrvatskoj pomisli na Google.hr, te se iz tog razloga SEO optimizacija radi striktno za Google tražilicu. Iz iskustva možemo reći da sve naše optimizacije koje su rađene za Google su se odlično pokazale i za Bing te Yahoo.

SEO marketing ili nešto drugo?

U internet marketingu postoji veliki broj alata za promociju, no mi smo se specijalizirali za SEO kako bi postali experti u tom području. No navest ćemo primjer ostalih vrsti alata koje možete koristiti

E-mail marketing

Ljudi su vrijedan potencijal ako i samo ako imamo prave ljude. Što pod time mislimo? Ukoliko imate listu s e-mail adresama vlastitih klijenata, tu listu slobodno iskoristite i redovito šaljite obavjesti vašim klijentima. No, problem nastaje kod preuzimanja e-mail listi tvrtki ili osoba s kojima niste nikad radili, niti su vas kontaktirali. Takve liste nemojte korisiti jer od njih nećete imati velike korisiti, vašu domenu će spam registri detektirati kao zlonamjernu i slanje mailova tvrtkama/osobama koje to nisu zatražile je protuzakonito.

AdWords

Kao što je već spomenuto, AdWords je dobar alat ukoliko želite doći na prvu stranicu u kratkom roku, tj. odmah. Mana je što se svaki posjet na Vašu stranicu naplaćuje, te na duge staze ova metoda postaje ne isplativa naspram SEO. Cijena dovedenog posjetitelja na vašu stranice se kreće od 1kn pa na više. Osnovnom matematikom se može izračunati koja metoda vam više odgovara SEO ili AdWords.

SEO vs AdWords

Kada izabrati SEO a kada izabrati plaćene oglase AdWords? Ukoliko se želite pozicionirati kratkoročno za određenu ključnu riječ onda je bolje izabrati AdWords te platiti određeni iznos za svakog posjetitelja. Primjer iz prakse je HIT igračka iz 2017. godine, Fidget Spinner. Na Google listi 10. pojam po broju pretraga u Hrvatskoj, iako je svu popularnost uživao nepuna 3 mjeseca. Za ovaj pojam se ne isplati raditi SEO optimizacija jer bi rezultati bili vidljivi tek kad bi ovaj proizvod bio sve manje zanimljiv.SEO optimizacija ili adwordsMi vam nećemo ponuditi AdWords umjesto SEO, pod izlikom da je neku stranicu nemoguće rangirati na google tražilici. Niti ćemo od vas zatražiti bilo kakva mjesečna održavanja kampanja ili tome slično. Ukoliko želite, objasniti ćemo vam kako funkcionira SEO optimizacija za početnike.